HAYVAN BİLİMİ

Armadillo (Tatu)

       

   Armadillolar ana yurdu Güney Amerika olan küçük memeli hayvanlardır. İspanyolca olan adları "zırhlı" anlamına gelir. Gövdelerinin her yanı, koruyucu bir kalkan oluşturacak biçimde birbirine eklenmiş sert levhalar ile oynak kemerlerden oluşan kemiksi bir zırhlı kaplıdır. Ortalama yaşam süreleri 12 ile 15 yaş arasında olan bu hayvanlar, Orta ve Güney Amerika 'da yaşarlar.
   Armadillolların kemerlerinin sayısına göre sınıflandırılır ve  20 türü vardır. Uzunlukluğu 1,5 metreye ulaşan Giant Armadillo bütün türlerin en irisidir. Türler arasında sadece üç kemerli Armadillolar (Tolupeutes) zırhlarının içinde tespihböçeği gibi büzülerek top haline gelebilir. 
   Tembel hayvanlar ve karınca yiyenlerle akraba olan Armadillolar, başta termitler ve karıncalarla olmak üzere böceklerle beslenir. Ayrıca bitki köklerini, solucanları, küçük sürüngenleri yerler. 
   Gebelik süreleri 122 gündür. Tek yumurtadan 4 tane yavruları olur ve dördünün de cinsiyeti aynıdır. Armadillolar hızlı koşar ve çok iyi yüzerler. Suya girmeden önce yuttukları hava dibe batmalarını önler . 

Dokuz Bantlı Armadillonun iskelet sistemi


Gergedanlar (Rhino)


   Kara hayvanları içinde filden sonra en iri olanıdır. At ve eşek gibi tektoynaklılardan olan bu memeli hayvan günümüzde yalnızca Afrika, Hindistan, Malezya ve Endonezya'da yaşar. Ama fosillerden anlaşıldığı kadarıyla tarih öncesi çağlarda Avrupa'da da gergedanlar varmış. Bu soyu tükenmiş türlerin, daha soğuk olan Avrupa iklimine uyum sağlayabilmek üzere yumuşak tüylü bir postla örtünmüş olduğu da gene fosillerden anlaşılmaktadır. 
  Bugün doğada yabani yaşamlarını sürdüren gergedanların sayısı iyice azalmıştır. Bunun nedeni bir yandan insanların yerleşmesi sonucunda doğal yaşam alanlarının daralması, bir yandan da özellikle boynuzları için gergedanların kaçak olarak avlanması dır. Boynuzları keratin denen lifsi bir proteinden oluşmuştur. 
   Bugünkü gergedanların, üçü Asya'da, ikisi Afrika'da yaşayan beş türü vardır. 
* Gergedanların hepsi kısa ve kalın bacaklı hayvanlardır.
* Ayaklarında tek bir toynakla çevrili üçer parmak bulunur. 
* Kafaları iri ve ağır, kulakları geniş, ucu püsküllü olan kuyrukları ince ve kısadır. 
* Kalın olan derileri kulak ve kuyrukları hariç tümüyle çıplaktır.
* Türleri ayıran en önemli fark burunlarının üstündeki boynuzların bir ya da iki tane olmasıdır. 
* Asya'da yaşayan üç türden ikisi tek boynuzlu, öbür Asya türü ile iki Afrika gergedanı çift boynuzludur. 
* Otçul hayvanlar olan gergedanlar genellikle tek başlarına ya da aile grupları halinde geniş otlaklarda, çalılık ve bataklık bölgelerde dolaşırlar.Yalnız Sumatra gergedanı sık ormanlarda yaşar.
* Görme duyuları zayıf olmasına karşılık koku alma ve işitme duyuları çok gelişmiştir. 
* Hayvanlar arasında kendisinden daha güçlü düşmanı olmayan gergedanlar insanla karşılaştıklarında genel de kaçarlar.
* Bazen kızgın bir erkeğin ya da yeni doğum yapmış bir dişinin, alışık olmadığı bir koku ya da sesle uyarıldığında körlemesine saldırdığı olur. 
* Uzunluğu 4 metreyi, omuz yüksekliği 2 metreyi bulan Hindistan gergedanı en iri türlerden biridir. Omuz yüksekliği  1,5 metreyi bile bulmayan Sumatra gergedanı bütün türler içinde en küçüğüdür.
* Yavru gergedanlar doğduğunda annelerinin ağırlığının dörte biri ağırlığına sahip olurlar. Gebelik süreleri 16 aydır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar